Darujte odgovorno – lutrijske srećke nisu dječje igračke!

Svake godine Nacionalno vijeće za probleme s kockanjem (NCPG, Washington) i Međunarodni centar za probleme mladih s kockom i visokorizičnim ponašanjem na Sveučilištu McGill (Montreal) pozivaju svjetske lutrijske organizacije da im se pridruže u kampanji za odgovorno kockanje i pomognu u podizanju svijesti o rizicima igara na sreću tijekom blagdana. Tijekom proteklih godina kampanju je odobrila i Svjetska lutrijska organizacija (WLA) i NASPL (Udruženje sjevernoameričkih lutrijskih organizacija).

U posljednjih jedanaest godina, broj lutrijskih i ne-lutrijskih organizacija koje su se priključile navedenoj kampanji je strahovito porastao. Prošle godine je čak 55 lutrijskih organizacija u SAD-u i širom svijeta podržalo kampanju.

Kako je sezona blagdanskog darivanja pred nama i Hrvatska Lutrija se i ove godine priključila međunarodnoj "Blagdanskoj kampanji". Tema i ovogodišnje kampanje je "Darujte odgovorno – lutrijske srećke nisu dječje igračke!" Cilj kampanje je potaknuti roditelje, rodbinu i prijatelje obitelji da djeci ne daruju lutrijske srećke. Srećka sa svojim elementima iznenađenja, iščekivanja i prihvatljive cijene može biti dobar odabir za darivanje odraslih no kada su u pitanju djeca treba zaboraviti sve ono što vrijedi u svijetu odraslih.

Istraživanja potvrđuju da većina adolescenata povremeno sudjeluje u igrama na sreću, a kako se radi o posebno ranjivoj skupini društva, pokazalo se da sudjelovanje maloljetnika često dovodi do ovisnosti o igrama na sreću te do lakšeg preuzimanja drugih rizičnih oblika ponašanja kao što su pušenje, piće i droga.

dop_blagdanska_493.jpg

 
Nije neobično da se priređivači u sklopu društveno odgovornog priređivanja igara na sreću trude smanjiti negative posljedice koje one mogu ostaviti na društvo, tako da često podupiru ili čak i sami sudjeluju u kampanjama za osvješćivanje igrača.

Upravo takvim pristupom uvažavamo prava djece i mladih na razvoj punog potencijala, podižemo svijest roditelja i nadamo se, razvijamo odgovorniji pristup igrama na sreću.

Zbog toga vam dragi roditelji i igrači preporučamo da srećke darujete isključivo punoljetnim osobama, a djeci poklonite ono što oni trebaju ili ono što već dugo priželjkuju.

Nadamo se da ćete nas podržati u nastojanju da djecu i mlade ne uključujemo u igre na sreću slijedeći naše preporuke i zajedno sa svojim najmilijima uživati u predstojećim blagdanima.
 

logoNCPG.gif
logoMcGill.gif
international_youth_gambling_logo.gif